Z życia firmy

PAGO buduje chłodnię w Porcie Gdańsk

27.10.2015

Niespełna 500 m będzie dzielić nową chłodnię PAGO od położonego w gdańskim Porcie Zewnętrznym terminala kontenerowego DCT Gdańsk. Wybór lokalizacji to odpowiedź na potrzeby eksporterów i importerów mrożonej żywności: optymalne wykorzystanie ładowności kontenerów, obniżenie kosztów i skrócenie czasu transportu między chłodnią a portem. Zakończenie inwestycji planowane jest na grudzień 2015 roku.

Aktualnie PAGO dysponuje pięcioma obiektami, na ponad 130 000 miejsc paletowych. Inwestycja w Porcie Gdańsk zwiększy potencjał składowania do prawie 170 000 m. p.

Nowy obiekt będzie posiadać 3 komory składowe, na około 36 000 miejsc paletowych, 3 komory zamrażalnicze, o łącznej wydajności 180 t / dobę, komorę kompletacyjną, pole odkładcze o temp. -18ºC, doki przystosowane do sprawnego załadunku i wyładunku kontenerów oraz pojazdów z zabudową chłodniczą. Chłodnia będzie pracować 24 h, przez 7 dni w tygodniu. Planuje się pozyskanie szerokiego wachlarza uprawnień eksportowych oraz utworzenie składu celnego. Oprócz funkcji magazynu wejścia / wyjścia w imporcie i eksporcie, obiekt będzie pełnił rolę chłodni składowej, dedykowanej lokalnym producentom oraz magazynu typu cross-dock, w ujęciu kompleksowej obsługi logistyczno-dystrybucyjnej, realizowanej przez PAGO w skali całego kraju. Obiekt będzie przystosowany do obsługi towarów ze wszystkich grup asortymentowych, wymagających reżimu do -24ºC, oraz przyjmowania świeżego mięsa.

Wybór lokalizacji w sąsiedztwie terminala kontenerowego DCT nie był przypadkowy. Jest to bowiem największy i najszybciej rozwijający się polski terminal kontenerowy, a zarazem jedyny terminal głębokowodny w rejonie Morza Bałtyckiego, do którego bezpośrednio zawijają statki z Dalekiego Wschodu. Dobry dostęp ze strony morza oraz doskonałe możliwości operacyjne sprawiły, iż stał się hubem dla obrotu ładunków skonteneryzowanych w Europie Środkowo- Wschodniej.

Fot.: materiały DCT Gdańsk S.A., wizualizacja terminala kontenerowego DCT i DCT 2 (inwestycja w trakcie realizacji) wraz z lokalizacją chłodni PAGO.

Polski

MEDIA O NAS

  1. W poszukiwaniu optymalnej strategii dystrybucji - Fresh & Cool Market V/VI 2011
  2. Informacja na wagę złota - Magazyn Przemysłu Rybnego - V/VI 2011
  3. W magazynach coraz mniej człowieka - Rynek Spożywczy - IV/V 2011
  4. PAGO zwiększa potencjał dystrybucyjny - Fresh & Cool Market - IV/2011
  5. Chłodnia w magazynie - Nowoczesny Magazyn - I/II 2011
  6. Biegun zimna - Magazyn Przemysłu Rybnego - I/II 2011
  7. Minął rok - Poradnik Hurtownika - I/II 2011
  8. "Konsumenci sprawdzają" - po prostu? - Fresh & Cool Market - I/II 2011
  9. Konkurencyjny łańcuch dostaw - Fresh & Cool Market I/II 2011
  10. Sukces w cudzych rękach - Top Logistyk - XII 2010/ I 2011
  11. Efekt synergii - Top Logistyk - XII 2010/ I 2011
  12. Outsourcing zdobywa polski rynek spożywczy - Agro Trendy - XI/XII 2011
  13. Magazyn jak zegarek - Rynek Spożywczy XI/XII 2010
  14. Dystrybucja: własna czy zlecona - Rynek Spożywczy XI/XII 2010
  15. Informacje na chłodno - Top Logistyk - X/XI 2010
  16. Mroźne oblicze logistyki - Top Logistyk - X/XI 2010
  17. PAGO oddaje do użytku czwartą chłodnię - Logistyka a Jakość - IX/X 2010
  18. Rynek nasycony - Poradnik Hurtownika - nr 5 - VIII 2010
  19. Chłodna kalkulacja - Logistyka a Jakość - VII/VIII 2010
  20. Chłodnie dobrze zarządzane- wdrożenie systemu Asseco BS w PAGO - Nowoczesny Magazyn - VI/VII 2010
  21. Gorące miesiące i chłodna kalkulacja - Nowoczesny Magazyn - VI/VII 2010
  22. PAGO rusza z budową czwartej chłodni - Nowoczesny Magazyn - VI/VII 2010
  23. Sprawny łańcuch dostaw i dystrybucja na miarę potrzeb klienta - Fresh & Cool Market V 2010
  24. Informatyka wkracza do mrożonek rybnych - Magazyn Przemysłu Rybnego 3/2010
  25. Mrożone ma przyszłość - Rynek Spożywczy IV-V 2010
  26. Konkretnie o mrożonkach - Fresh & Cool Market III 2010
  27. Starania zakończone sukcesem - Fresh & Cool Market III 2010
  28. Frontem do Klienta, drodzy Panowie i Panie! - Magazyn Przemysłu Rybnego 2/2010
  29. Dlaczego outsourcing logistyczny - Fresh & Cool Market II 2010
  30. Z mrożoną rybą do... Lęborka - Magazyn Przemysłu Rybnego 1/2010
  31. Śmiała wizja - Top Logistyk XII 2009
  32. Daj zarobić fachowcom - Rynek Spożywczy XI 2009
  33. Wszystko pod kontrolą - Top Logistyk X/XI 2009
  34. W poszukiwaniu efektywnych metod działania - PMT 2/2009
  35. Konferencja to okazja do wymiany doświadczeń - PMT 2/2009
  36. Nowa chłodnia PAGO w Lęborku - Logistyka VIII 2009
  37. Nowoczesna sieć dystrybucji - Fresh & Cool Market VIII 2009
  38. Chłodne centra dystrybucji - Magazynowanie i Dystrybucja VII/VIII 2009
  39. Nowa chodnia w Lęborku - Fresh & Cool Market VII 2009
  40. Nowa chłodnia PAGO otwarta - Magazyn Przemysłu Mięsnego VI/VII 2009
  41. Chłodna kalkulacja - Nowoczesny Magazyn VI/VII 2009
  42. Nowa chłodnia składowa PAGO - Fresh & Cool Market XI 2008
  43. PAGO chce być nr. 1 - Rynek spożywczy X 2008
  44. Stawiamy na jakość - Rynek spożywczy VII/VIII 2008
  45. Chłodne składowanie - Fresh & Cool Market VII 2008
  46. Funkcjonalna chłodnia na kilka sposobów - Nowoczesny Magazyn VI/VII 2008
  47. Polisa ważna dla magazyniera - Nowoczesny Magazyn IV/V 2008
  48. Zimny wiatr w żagle - Życie Handlowe III 2008
  49. Chłodnia składowa z 25 tysiącami miejsc paletowych - Nowoczesny Magazyn II/III 2008
  50. Najnowocześniejsza chłodnia składowa działa w Grodzisku Wlkp. - Logistyka styczeń 2008
statystyka